De dienstverleners aan de oliesector SBM Offshore en Fugro stonden dindagochtend onderaan in de AEX-Index met minnen tot 0,9 procent.

De effectenbeurs in Amsterdam is dinsdagochtend vrijwel vlak begonnen. Ook de andere Europese aandelenmarkten lieten weinig beweging zien. De stemming bleef voorzichtig door de Griekse schuldenkwestie en het geweld in Oekraïne.

De AEX-index in Amsterdam noteerde in de vroege handel 0,2 procent lager op 450,20 punten. De MidKap daalde ook 0,2 procent, tot 670,93 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs verloren 0,2 tot 0,5 procent.

Oliefondsen dalen

Olieconcern Shell en dienstverleners aan de oliesector Fugro en SBM Offshore stonden onderaan de AEX met minnen van meer dan 1 procent. De prijs van Brentolie zakte ruim 1 procent tot 57,63 dollar per vat.

Speciaalchemiebedrijf DSM, dat woensdag met kwartaalcijfers komt, zakte 1,6 procent.

Grootste stijger was chipmachinefabrikant ASML met een plus van 1 procent.

Gemalto won 0,5 procent. De digitaal beveiliger neemt de activiteiten van het Zwitserse Trüb op het vlak van documentbeveiliging over. De transactie wordt waarschijnlijk in het tweede kwartaal afgerond en zal volgens Gemalto direct bijdragen aan de winst per aandeel.

Olieprijs kan weer stijgen

De vraag naar olie neemt de komende tijd iets sneller toe dan het aanbod, waardoor de prijs mogelijk weer zal stijgen, voorspelde het Internationaal Energie Agentschap (IEA) in nieuwe prognoses, die dinsdag werden gepresenteerd.

De olieprijs is afgelopen halfjaar ruimschoots gehalveerd, doordat het aanbod van olie veel sterker groeide dan de vraag. Inmiddels wordt de productie op veel plaatsen beperkt, waardoor het overaanbod volgens de IEA vanaf de zomer snel zal slinken. De prijs zal dan mogelijk weer gaan stijgen.

De sterke daling van de olieprijs hing voor een belangrijk deel samen met het besluit van oliekartel OPEC om zijn productie niet te verlagen. De olie-exporteurs probeerden daarmee de concurrentie uit de VS te remmen, aldus de IEA. Die opzet lijkt niet te slagen. De productie in de VS wordt momenteel wel verlaagd, maar zal bij het verwachte herstel van de olieprijs snel weer toenemen. In Rusland, evenmin lid van de OPEC, neemt de productie de komende jaren daarentegen alleen maar verder af.

Moederbedrijf Media Markt levert in

Metro daalde in Frankfurt ruim 3 procent, hoewel het Duitse moederbedrijf van elektronicaketens Media Markt en Saturn in het afgelopen kwartaal meer winst boekte dan verwacht.

Michelin verloor ruim 4 procent in Parijs. De grootste bandenfabrikant van Europa heeft in het vierde kwartaal van 2014 minder winst behaald dan een jaar eerder. Het positieve effect van lagere grondstofkosten werd tenietgedaan door een zwakkere vraag en door negatieve wisselkoerseffecten.

De euro was met 1,1325 dollar evenveel waard als bij het slot van de Europese beurshandel op maandag. Een vat Amerikaanse olie werd 1,5 procent goedkoper op 52,06 dollar.

Beurs Tokio op verlies

De aandelenbeurs in Tokio is dinsdag met verlies gesloten. Teleurstellende inflatiecijfers uit China en de Griekse schuldenproblematiek zorgden voor terughoudendheid onder beleggers. Ook drukte een duurdere Japanse yen op de Japanse exportbedrijven. De Nikkei eindigde 0,3 procent lager op 17.652,68 punten.

Nissan onttrok zich aan de negatieve teneur op de beurs en klom 3,8 procent. De Japanse autofabrikant presteerde in het afgelopen kwartaal beter dan verwacht en verhoogde zijn winstverwachting voor het gehele jaar. Nissan koerst daarmee af op zijn beste jaar sinds 2008.

De andere belangrijke aandelenmarkten in het Verre Oosten gingen ook overwegend omlaag. De Hang Seng-index in Hongkong zakte 0,1 procent. De Kospi in Seoul verloor 0,6 procent en in Sydney daalde de All Ordinaries 0,3 procent. De Shanghai Composite in China daarentegen steeg 0,9 procent.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl